Wandelen.
Ook wandelliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. Het ene moment sta je midden in een paarse zee vol heide en even later wandel je door oude bossen, om vervolgens te genieten van een kopje koffie op een gezellig Drenths brinkplein. Door de vele wandelpaden kun je alle kanten op. En de weg wijst zich hier vanzelf!

Drenthe is een echte wandelprovincie en dat hebben we vooral te danken aan het afwisselende landschap. Al wandelend trekt er allerlei moois aan je voorbij. Je wandelt hier dwars door heidevelden, door bossen, langs zandverstuivingen en je komt door gezellige es- en brinkdorpen. Prachtige vergezichten en natuur om te ontdekken. We nodigen je van harte uit voor een wandeling via knooppunten, of kies gewoon je eigen pad.

Hieronder een aantal voorbeelden uit de vele mooie wandelroutes voor inspiratie bij ons in de buurt:

Wandelroute Mekelermeer – Afstand 8 km – Duur 110 minuten
Deze wandeling voert door landerijen en bos naar het Mekelermeer, een oud heidemeertje. Onderweg loopt u door boswachterij Gees, Deze boswachterij bestaat uit bos dat is aangeplant tussen 1920 en 1940. Het was een werkverschaffingsproject. Het grootste deel is loofhout, afgewisseld met verschillende vennetjes en twee heidevelden: rond het Mekelermeer en de Hooge Stoep. Het is de bedoeling om de vroegere rijkdom aan planten en dieren te herstellen. Daartoe wordt het hele gebied, ok de boswachterij, aanzienlijk natter gemaakt. Dat gebeurt door sloten te dempen, dammetjes aan te leggen en het water een een langere weg af te laten leggen voor het de boswachterij uit stroomt. Deze route kunt u in het dorp zelf oppakken.

Wandelroute Mepperdennen en Palms – Afstand 6 km – Duur 90 minuten
Deze wandeling voert door het buitengebied van Meppen, het bos de Mepperdennen, voornamelijk bestaande uit eik en grove den en het jeneverbesgebied ‘De Palms’. Palm of palmbossie is de Drentse benaming voor jeneverbes. De indrukwekkende jeneverbesstruiken in dit reservaat vormen een waar doolhof. De aanwezigheid van jeneverbessen is hoofdzakelijk te danken aan een periode van overbegrazing door schapen aan het eind van de 19e eeuw. Hierdoor ontstond kaal stuifzand. Toen de begrazing door schapen wegviel, zagen de jeneverbessen hun kans schoon om zich massaal uit te zaaien en zich plaatselijk te ontwikkelen tot ondoordringbare struiken. Deze route kunt u in het dorp zelf oppakken.

Wandelroute Mantingerveld – Afstand 11,5 km – Duur 125 minuten
Deze wandelroute neemt je mee door het natuurgebied Mantingerveld. Dit gebied heeft lange tijd bestaan uit een aantal los van elkaar liggende natuurgebiedjes. Sinds 1992 heeft Natuurmonumenten er alles aan gedaan om hier een aaneengesloten gebied van te maken. Dat heeft ervoor gezorgd dat de flora en fauna is opgebloeid in dit gebied. Je vind hier onder andere heikikkers, levendbarende hagedissen en ringslangen. De heidevelden in dit gebied worden op natuurlijke manier in stand gehouden door er schapen en hooglanders op te laten grazen. In de nattere delen van het gebied krijgen planten zoals het klokjesgentiaan en moeraswolfsklauw weer de ruimte om te groeien. De start van deze route ligt op ongeveer 15 km vanaf Appartementen de Brinken.

Natuurlijk vind u nog veel meer mooie (en eventueel kortere of langere) wandelroutes in de map die voor u klaar ligt in uw appartement of huisje bij aankomst.