Fietsen

Fietsen met vijfsterren dat doe je in Drenthe! In 2015 is Drente gewaardeerd met de maximale score van 5 sterren in de landelijke kwaliteitsmonitor fietsregio’s. Drenthe is de provincie die met sferen strooit. Een afwisselend landschap van bos, heide, vennetjes en zandverstuivingen. Voor de toerfiets, e-bike, of mountainbike. We hebben een uitgebreid fietsnetwerk bij ons in de buurt. Rijd van knooppunt naar knooppunt, volg een mooie vaste route of laat het aan het toeval over. Je komt hier altijd uit op een mooie plek.

Drenthe is de fietsprovincie van Nederland. Het is hier dan ook erg makkelijk om op je fiets de natuur en omgeving te verkennen. Maar liefst 2.100 kilometer aan fietspaden verbindt de mooiste plekjes onderweg met schilderachtige dorpjes en de leukste evenementen en dagjes uit. Hieronder een aantal voorbeelden van de vele mooie fietsroutes voor inspiratie bij ons in de buurt:

 • Arnica route – Afstand 60,0 km – Duur 240 minuten.
  Deze fietsroute kunt u direct voor de deur oppakken. Deze fietsroute is genoemd naar het plantje Arnica, in het Nederlands Valkruid. Arnica bloeit met gele margrietachtige bloemen. Arnica is van huis uit een typisch Drentse plant die vroeger algemeen Wass op kalkhoudende heidevelden, in graslanden en beekdalgraslanden. Door ontginning, verzuring en het verzamelen van de plant voor homeopatische geneesmiddelen is Arnica een zeldzame plant geworden. Onderweg komt u door en langs het mantingerbos- en weiden, het mantingerzand, Nuilerveld, Kremboong, Zuidmaten/ oude diep, de Vamberg en het infocentrum de Blinkerd.
 • Klencke route – Afstand 50,0 km – Duur 210 minuten
  Deze route kunt in het dorp oppakken. De Klencke (een van de nog 7 resterende Drentse havezaten) en landgoed zijn eigendom van Natuurmonumenten en bestaan uit de in oorsprong 13e eeuwse omgebrachte havezate, een aantal boerderijen en het 450 hectare grote landgoed met cultuurgrond, bos en heide. Het huidige huis is gebouwd in 1760. Het water, Drostendiep, langs De Klencke voorziet de grachten van het huis van water. De route pakt u vanuit Meppen op bij het Frensenhoes (link naar omschrijving Frensenhoes), en voert u langs het kasteel in Coevorden, museum Thijnhof, uitkijktoren Laar, de hervormde kerk van Zweeloo (Link naar omschrijving Hervormde kerk), verschillende molens en natuurlijk de Klencke zelf.
 • Orvelte route – Afstand 41,5 km – duur 165 minuten
  Sinds 1967 is Orvelte een beschermd dorpsgezicht en tegelijkertijd een soort openluchtmuseum: o.a. een 19e eeuws zuivelfabriekje, een houtzagerij, klompenmakerij, smederij, diverse boerderijen, dorpscare, – winkel en tolhuis. Aan de rand van Orvelte is een boerderij uit de ijzertijd gereconstrueerd. Het terrein rond Orvelte is ook ingericht alsof het 1900 is: heide, groenlanden en de kampen (kleinschalige ontginningen). De Noorsesch is de oudste es van Orvelte. De indeling (vastgelegd in 1630) bestaat uit 50 perceeltjes waarop voornamelijk vlas en witterogge wordt verbouwd. Aan het oranjekanaal stond de enige vlasfabriek van Drenthe. Ook deze route kunt u oppakken vanuit Meppen bij het Frensenhoes (link naar omschrijving Frensenhoes) en voert u onder andere langs het museum van de papierknipkunst in Westerbork, natuurgebied het mantingerbos- en veld, natuurgebied het mantingerzand, natuurgebied het Scharreveld, Orvelte zelf en de Drentse Hoeve in Wezup.
 • MTB route Sleenerzand – Afstand 32,0 km – Duur 130 minuten
  Ook voor de mountainbikers onder ons is er genoeg te doen. De leden van de Bushbikers, de lokale mountainbikeclub, hebben meegewerkt aan de totstandkoming van deze route. Het afwisselende parcours van de mountainbikeroute is aangelegd op het Sleenerzan, een tien kilometer lang perceel met een oppervlakte van 1600 hectare. Het wordt omgeven door landbouwgebieden die iets lager liggen. Deze prachtige route voert u langs de Kibbelkoele, is enorm afwisselend en heeft uitdagende singletracks, bultjes en kombochten. Je krijgt het gevoel eindeloos te kunnen blijven rijden zonder het bos uit te komen. De start van deze route ligt op ongeveer 9,5 kilometer van appartementenboerderij ‘De Brinken’

Natuurlijk vind u nog veel meer mooie (en eventueel kortere) fietsroutes in de map die voor u klaar ligt in uw appartement of huisje bij aankomst.